Cursus inhoud
Verandervragen
0/1
Fasen van motivatie
Thema blokken
Stress sensitief werken – online training (Casade)
Over les
Wat is betrokkenheid? 

Betrokkenheid betreft de menselijke behoefte om gezien te worden. De tegenhanger is dat afwijzing pijnlijk is en weerstand opwekt. Het gaat bij deze basisbehoefte niet om de vraag of jij je bij een ander betrokken voelt. Het gaat om de vraag of de ander jou ervaart als iemand die oprecht geïnteresseerd is en oordeelsvrij luistert.

Een experiment

Onderzoek toont ook aan dat we behoefte hebben aan betrokkenheid. In een experiment moesten mensen contact opnemen met een vriend of vriendin waar ze lang geen contact mee hadden gehad. Ze moesten kiezen hoe ze zich het meest verbonden zouden voelen: contact opnemen door een bericht (mail of whats app) te sturen of door te bellen.

De meeste mensen kozen voor een tekstbericht. Ze dachten zich dan het meest verbonden te voelen. Ze waren bang dat ze zich bij een gesprek ongemakkelijk zouden voelen.

Vervolgens startte het onderzoek. Een deel van de groep kreeg de opdracht om een oude vriend of vriendin te bellen. Een ander deel kreeg de opdracht om een bericht te sturen.

Klik op ‘volgende’ om bij de quizvragen te komen.